INBROTT

INBROTT

 

 

Vi har under den senaste 10-årsperioden haft fem inbrott. De fyra senaste under de närmaste åren. Frågan är om det finns något mönster som kan spåras i de utförda inbrotten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På kartan ovanför är de fastigheter markerade där vi haft inbrott. Det verkar som om samtliga fastigheter som drabbats ligger nära till möjligheter att komma till fastigheterna och på samma sätt nära till att komma från området. Kommer man med bil, som t.ex. vid inbrottet på Karl Martins väg 23, så blir det Karl Martins väg. Tar man sig hit till fots så kan vägen över fotbollsplanen också användas. Tjuvarna verkar undvika att ta sig längre in i området. Tillvägagångssätt kommer vi till vid redögörelsen för resp inbrott.

 

 

 

Onsdagen den 4 mars skedde ett inbrott på Karl Martins väg 21. I huset där Annerbäcks bodde och där det nu bor en familj som driver restaurangen Flow, snett emot kommunhuset. Inbrottet skedde på eftermiddage någon gång mellan 15.00 och 16.30. Man hade gått in genom fönstret vid entrédörren och sedan tagits sig ut på altanen och ner med stöldgodset mot en bil som stod vid kortsidan av garaget där. Troligen var det flera som deltagit i stölden eftersom man tog med sig ett kassaskåp och det vägde minst 200 kilo. Man hade vänt på det mesta och tagit pengar, smycken och diamantringar.

 

 

 

 

 

Svårare än så här är det inte att ta sig in i något av våra hus. Skruva bara bort fönsterlisten och ta ut fönsterrutan vid entrédörren..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grannfastigheten på Theels väg 2 fick påhälsning i december 2012. Någon gång efter 16.30 då Micke och Willy lämnade huset. Tjuven (eller tjuvarna) bröt sig in genom ytterdörren. Den var enligt Micke inte ens låst. Bytet blev smycken och kontanter till ett värde av 50.000 kronor. I övervåningen hade man dragit ut allt löst och gett sig på smyckeskrin och lådor vid sängen. Inget var förstört. "Mest tråkigt", tyckte Birgitta som menade att det inte var så förfärligt. Försäkringsbolaget ville gärna ha bilder på det stulna godset.

 

 

På Korsövägen har tjuvar varit framme i två fastigheter. Birgitta och Stephan Schwatz bor på Korsövägen 7. De fick påhälsning i november 2012. "Man blir så ställd så jag visste inte ens vilket nummer jag skulle slå till polisen", säger Stephan. Tjuvarna hade brutit sig in via altandörren. Troligen kom de från gatan. Det är nämligen mycket brant på baksidan (altansidan) ner till skogspartiet vid kommunhuset. "Det hände när vi var borta några timmar under eftermiddagen och det var inte upptänt hemma", fortsätter Stephan. Tjuvarna hade inte tagit med sig en relativt ny bärbar dator. De hade inte tagit några större saker utan kontanter och smycken, halsband och ringar. De hade gått igenom sovrummet, garderober och öppnat lådor, askar och burkar. Familjen hade en förteckning över vad som fanns med foton på saker. Försäkringsbolaget tittade också på familjefoton för att se vad man hade haft för smycken.

 

Ytterligare en fastighet på Korsövägen har drabbats av inbrott. Där dök det upp en yngre man som ringde på och frågade efter en person med utländskt namn. Grabben i familjen som var ensam hemma öppnade och svarade att det fanns någon sådan person. Uppenbarligen ett knep fån tjuvens sidan för att ta reda på om det var någon hemma, vem och hur det såg ut i övrigt. När grabben efter ett tag gick hemifrån kom tjuven tillbaka och gick nogsamt igenom huset. Allt upp och ner och bytet blev som vanligt mest smycken.

 

Det inbrott som ligger längst tillbaka i tiden, av sådant vi känner till, begicks på Karl Martins väg i fastigheten som ligger närmast pizzerian. Det är av en lite annan karaktär. Närmaste grannen såg ett par personer på baksidan om husen och kände igen en av dem. Det var en person från Vaxholm. Sedan visade det sig att de här personerna precis innan varit inne på pizzerian och försökt köpa ett par öl på kredit. Det gick inte och de gav sig iväg. Också här blev en person igenkänd. Därefter begav de sig till närmaste hus på Karls Marins väg, bröt sig in genom ett fönster i köket på baksidan av huset. Bytet blev en 500-kronorssedel, några smycken och en CD-spelare. Polisen kontaktades och kom efter en halvtimma och fick alla uppgifter om stölden och tjuvarna men det hände ingenting efteråt.

 

 

Det finns ett mönster i agerandet. Allting har gått mycket snabbt. Man tar sig till hus som ligger nära till områdets infarter och utvägar. Stöldgodset är i det lilla formatet, smycken och kontanter. Den fråga som vi skulle behöva fundera över är väl vad vi kan göra för att undvika besök av tjuvar? Har du några idéer så hör av dig så skall jag förmedla det till andra i området.

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved.